TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Müşterek Toplantısı

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının en temel kuralı olarak, bütçesini yönetemeyenin işini büyütemeyeceğini vurgulayarak, ülke ekonomisi için de aynı kuralın geçerli olduğunu söyledi.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Koordinasyon Kurulu & Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Müşterek Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılışında konuşan TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Şimşek’in, her türlü imkansızlığa rağmen çalışkanlığın ve azmin nasıl başarıya dönüştüğünün simgesi olduğunu belirterek, “Disiplinli çalışmayı karakteri haline getirmiştir. Bakanlığı döneminde müthiş çalışma azmi ile başarılara imza atmış, bütçe yönetiminde bir dünya markası haline gelmiştir. 2013 yılında ‘Yılın Maliye Bakanı’ seçildi” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük küresel krizlerinden biri yaşandığı halde, Türkiye’de bütçenin olumlu gidişinin bozulmadığını ve Kopenhag Kriterlerini tutturan ülkelerden biri olmaya devam ettiğini söyledi.

TOBB Başkanı bütçe konusundaki bu disiplinli duruştan dolayı hükümete ekonomi yönetimine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ve Maliye bürokrasisine Türk özel sektörü adına şükranlarını sundu.

-“Bütçesini yönetemeyen işini büyütemez”

Bütçesini yönetemeyenin işini büyütemeyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun iş dünyasının en temel kuralı belirtti. Ülke ekonomisi için de aynı kuralın geçerli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ülkenin sağlıklı büyümesi, sektörlerin gelişmesi, vatandaşların zenginleşmesi bütçenin iyi yönetilmesine bağlıdır. Biz geçmişte bunun acı tecrübelerini gördük. Allaha şükür, bugün son yıllarda yapılan güçlü reformlar sayesinde Türkiye’nin büyümesi ve kalkınmasında en önemli çıpa, güçlü mali yapımız oldu” dedi.

Bu kapsamda pek çok reform yapıldığının altını çizen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Bir taraftan özel sektörün üzerindeki yükler hafifletilmeye çalışılırken, diğer taraftan kamu harcamaları belirli kriterlere bağlandı. Maliye bürokrasisi yeniden yapılandırıldı.  İşlemler elektronik ortama taşınarak hızlı hizmet anlayışı getirildi. Gecikmiş borçlara ilişkin yeniden yapılandırmalar, ödeme kolaylıkları sağlandı.

İşte en son dün gecikmiş vergi borçlarını ödeme zorluğu çeken mükellefler için ödeme taksit sayısı arttırıldı.  Geçtiğimiz hafta KDV iadelerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için yeni bir düzenleme yapıldı. Biz bütün bu adımları olumlu buluyor ve Sayın Bakanımıza, değerli bürokratlarımıza bu olumlu adımlardan dolayı teşekkür ediyoruz”.

-“Reformlarla kendini değişime hazırlamayan ülkeler geride kalıyor”

Hisarcıklıoğlu, reform sürecinin daha da hızlanarak devam etmesini arzu ettiklerini belirterek şöyle devam etti: “Şu iki gerçeği gözden kaçırmamamız gerekiyor. Birincisi küresel sistem daha önce hiç olmadığı kadar baş döndürücü bir hızla değişiyor. İş yapma şartları, kurallar o kadar hızlı değişiyor ki, bu değişimi takip edemeyen, reformlarla kendini bu değişime hazırlamayan ülkeler geride kalıyor.

İkincisi de ülkeler arasındaki rekabet hiç olmadığı kadar artıyor. Artık her ülke, rakibine bakarak adım atıyor. Siz reform yaptığınızda, rakibiniz daha büyük bir reformla cevap veriyor. Reform yarışında öne geçenler kazanıyor, geride kalanlar yerinde sayıyor. İşte bu yüzden artık reform paketlerinden değil, reform maratonundan bahsetmek zorundayız”.

-“En önemli reform alanlarından biri kayıt dışı”

Reformu, özel günlerde verilen bir hediye paketi olmaktan çıkarıp, bir yaşam tarzı haline getirmek zorunda olduklarını vurgulayan TOBB Başkanı, “Ancak o zaman Türkiye olarak önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşabilir, her vatandaşımızı bugünkünden 2,5 kat daha müreffeh hale getirebiliriz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, en önemli reform alanlarından birinin kayıt dışı olduğunu, Maliye Bakanı Şimşek’in kayıt dışı ekonomi ile istikrarlı mücadelesini özel sektör olarak desteklediklerini söyledi.

Tüm ekonominin kayıt altına girene kadar bu işin devam etmesini talep eden Hisarcıklıoğlu, “Bunu sağlayacak en önemli araç da adalet duygusunu sağlayacak uygulamaların ortaya konmasıdır. İşte bugün, bölgelerinde ve sektörlerinde tecrübe sahibi olan, Türk iş dünyasının akil insanlarından oluşan TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu, Yüksek Koordinasyon Kurulu,  Vergi Komisyonumuz ve Vergi Danışma Kurulu müşterek toplantısında,  önümüzdeki süreçte bütün bu alanlarda atılması gereken adımları istişare edeceğiz” ifadelerini kullandı.

-Maliye Bakanı Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, mali reformlar konusundaki çalışmalarını anlattı.

Türkiye’nin geçmişteki en temel sorunlarından birinin vermiş olduğu yüksek cari açıklar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu problemin önemli ölçüde çözüldüğünü söyledi. Şimşek, buradaki iyileşmenin neticesinde bütçeden faize ayrılan miktarında önemli ölçüde azaldığının altını çizdi.

Kamunun bütçe açığını bu sene yüzde 1,1 olarak öngördüklerini belirten Şimşek, söz konusu oranın OECD ve AB ülkeleri ortalamasının altında olduğunu vurguladı.

Şimşek, ülkenin kamu borç stoğunu ciddi şekilde azalttığını kaydederek, ancak gelinen nokta itibariyle bir miktar daha düşüşün gerekli olduğunu ifade etti. Söz konusu tabloda mali disiplinin önemli bir rol oynadığını söyleyen Şimşek, “Bugün Türkiye, içerideki bu tartışmalara, dışarıdaki parasal kısmi sıkılaştırmalara rağmen enflasyon yüzde 8’in üzerindeyken hala yüzde 2,2-5 civarında reel faizle bu işi götürebiliyorsa bu mali disiplinle yakın ilişkilidir” diye konuştu. Şimşek, aksi kanıya rağmen Türkiye’de vergi yükünün yüzde 27,7 olduğunu belirterek, bu oranında OECD ortalamasının altında olduğunu dile getirdi. Şimşek, asgari ücretli üzerindeki vergi yükünü de azalttıklarının altını çizdi.

Tecil faizinde taksit sayısını maksimum 36’ya çıkardıklarını hatırlatan Şimşek, “Aslında aflara ve yapılandırmaya gerek yok. Ben yapılandırmaları vergi uyumu ve adaleti açısından doğru bulmuyorum” dedi. Şimşek, Türkiye’nin katma değer vergisi (KDV) oranları bakımından da AB’ye göre iyi durumda olduğunu kaydederek, “AB’de KDV oranları ortalama yüzde 22, bizde en yüksek yüzde 18. Yüzde 1 ve 8 olan ürünlerde var. Bizdeki efektif KDV oranı da yüzde 14” ifadelerini kullandı.

Tasarruflar için önemli teşvikler verdiklerini kaydeden Şimşek, Ar-Ge noktasında da önemli teşvik imkanları sunduklarını vurguladı. Bakan Şimşek, Ar-Ge noktasında çok önemli bir adım attıklarını belirterek, “Patent elde ettiyseniz, faydalı bir model ya da tasarımınız var ve bunu ticarileştirirseniz, o patentten elde edeceğiniz gelirin yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden düşebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Tasarrufları artırma noktasında bireysel emekliliğe de teşvikleri verdiklerini ifade eden Şimşek, sisteme son teşvikle katılanların sayısının 1,3 milyon olduğunu, fon miktarında da 7,1 milyar liralık bir artış yaşandığını bildirdi. Şimşek, Türkiye’de vergi yükünün yüksek olduğu anlayışının dolaylı vergilerden kaynaklandığını vurgulayarak, bu algının bira, sigara, motorlu taşıtlar, mobil internet gibi kalemlerden kaynaklandığını dile getirdi.

Yurt dışından normal telefon üzerinden evi fazla aramadığını anlatan Şimşek, bazı uygulamalarla kablosuz internet bağlantısının (wifi) olduğu yerlerden bedava arama yaparak evle konuştuğunu söyledi.

-“Hiçbir mükellefi daireye uğratmamayı hedefliyoruz”

Maliye Bakanı Şimşek, işlemleri hızlandırmak için de önemli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, vergi dairelerinin performansını ölçeceklerini kaydetti.

Şimşek, hangi memurun işini iyi yapıp yapmadığını tespit edeceklerini, buna göre standartlar belirleyeceklerini vurgulayarak, “Aslında keşke buna göre de ücret ödeyebilsek ama maalesef böyle bir imkan yok. İdeali bu. Biz o zaman özel sektörden daha kaliteli hizmet sunabiliriz. Bir tek o eksik şuanda” değerlendirmesinde bulundu.

İnternete dayalı elektronik birçok sistemi vatandaşın hizmetine sunduklarını belirten Şimşek, “Bugün Türkiye elektronik beyannamede yüzde 99’un üzerinde bir oranı yakalamış durumda. Benim hedefim, hiçbir mükellefin kendisini vergi dairesine gelmek zorunda hissetmemesi, her konudaki işini elektronik ortamda görebilmesi. O zaman biz başarılı olmuş oluruz. Maliye için performans kriteri, hiçbir mükellefin vergi dairesine uğramadığı bir daire modeli. O zaman belki o binalara da gerek kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Şimşek, mükellefin işinin en iyi şekilde yapması için ne gerekiyorsa yaptıklarının altını çizerek, eksiklikleri de tamamlayacaklarını söyledi.

Kira beyanname sisteminde de büyük başarı yakaladıklarını anlatan Şimşek, mükellef sayısını 3 kattan fazla artırdıklarını bildirdi.

– “Uzlaşma müessesesinin kaldırılmasından yanayım”

Bakan Şimşek, denetim ayağında yaptıkları birçok şeyin siyasi olarak değerlendirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bazı basın-yayın organlarında ‘yandaş’ın vergisi silindi deniliyor. Biz herkesi denetlemeye çalışıyoruz. Bazen denetim raporlarında çok ciddi yanlışlıklar olabiliyor. Bize geliyorlar ve hataları gösteriyorlar. Maliye de diyor ki eğer hakikaten mahkemeye gitse kazanır, gitmesin ben gitmeden yüzde 10-20 de alsam kardır diyor. Bu şekilde bir uzlaşma müessesesi 1960’tan beri var. Şahsen ben uzlaşma müessesesinin kaldırılmasından yanayım. Eğer doğru rapor yazılmadıysa buna mahkemeler karar versin. Ama sizi temin ederim hiçbir uzlaşma noktasında benim müdahalem yok.”

“Gezi Olayları”nın ardından inceleme raporlarının ortaya çıktığı yönündeki iddiaları da yalanlayan Şimşek, söz konusu incelemelerin 1,5 yıl önce başladığını, bazen kendilerinin de şaşırdığını ifade etti.

Şimşek, kayıtdışılığın ülkenin en büyük problemlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu noktada iki eylem planını başarıyla uyguladık. Üçüncüsünü de hazırlıyoruz. Hedefimiz vergi oranlarıyla oynamadan, yeni vergi getirmeden kaynakları artırmaktır” dedi.

– “1 yıla kadar elektrik üretiminin tamamını özelleştirmek istiyoruz”

Bakan Şimşek, siyasi istikrarın tehlikede olmadığı anlaşılınca piyasaların rahatladığını dile getirdi. Türkiye’nin son dönemde her açıdan gelirini en hızlı arttıran ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, ülkenin gelişmiş ülkelerle farkı kapattığın söyledi.

Birçok alanda eksikliklerinin de bulunduğunu belirten Şimşek, “Türkiye’de bir iyileşme olmuştur ki küresel sermayeli şirket sayısı 3 bin 200’den 38 binlere yükselmiş. Ben inanıyorum ki bu 150 binlere de bulacak” diye konuştu.

Şimşek, eğitimde kaliteyi artırmak gerektiğinin önemine de işaret ederek, bunun başarılabilmesi durumunda 20 yıl sonra Türkiye’nin çok farklı bir noktada olacağını söyledi.

Eğitimde özel sektörün payının artırılması gerektiğini belirten Şimşek, “Dershanelerin özel koleje dönüşmesi bu noktada çok önemli. Milli Eğitim Bakanı bana özel sektörün önünü açacak şekilde bir model getirirse ben bugünkü masrafın daha fazlasını yapmaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önünün açık olduğunu kaydeden Şimşek, “Birçok alanda yeni bir endüstriyel devrimden geçiyoruz. Enerjide bir devrim yaşanacak. Şuanda en büyük darboğazımız enerji. 2017-18 yılında güneş enerjisinden elde edeceğimiz enerjinin maliyeti kömürün çok altında olacak. Panellerin verimi artıyor, kendisi ucuzluyor. Bir iki yıla kalmaz bu teknoloji çok yaygınlaşacak, sanayicimiz de enerji maliyetleri konusunda rahat bir nefes alacak” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesiyle önemli bir kazanç sağlandığını anlatan Şimşek, “Eskiden yüzde 85 ödememe prensipken, şimdi yüzde 90 ödeme prensibine dönüştü. 1 yıla kadar elektrik üretiminin tamamını özelleştirmek istiyoruz. İstediğiniz kişiden ucuza elektrik alın. Çünkü enerji rekabet gücünü belirleyen en önemli faktör” diye konuştu.

Şimşek, Körfez Bölgesinde Türkiye’ye olan ilginin de sürdüğünü kaydederek, ülkeye fon akışının devam edeceğini belirtti.

-Hisarcıklıoğlu ve Maliye Bakanı Şimşek TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’ni gezdi

Toplantı öncesinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’ni gezerek, yetkililerden bilgi aldılar.

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılında açılan ve ağırlıklı olarak mühendislik, güzel sanatlar ile mimarlık eğitimine yönelik eğitim ile araştırma alt yapısının bir araya toplandığı Teknoloji Merkezinde; 74 araştırma laboratuvarı, 13 tasarım stüdyosu, 37 eğitim laboratuvarı bulunuyor.

TOBB ve Kalkınma Bakanlığının desteği ile kurulan Teknoloji Merkezi’nde; eğitim ve araştırma faaliyetleri aynı çatı altında toplanarak, öğrencilerin disiplinler arası araştırmaları kolayca yapmaları ve yeni fikirler geliştirerek uygulamalarının önünün açılması hedefleniyor.

Teknoloji Merkezinde Mühendislik Fakültesi için; makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, biyomedikal mühendisliği ile malzeme ve nano teknoloji mühendisliği eğitimi ve araştırmalarına yönelik güçlü bir altyapı ve donanımlar oluşturuldu.

Teknoloji Merkezinin bir katı Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi için ayrılarak, bu alandaki eğitim ve araştırmalara yönelik altyapı ve donanımlar kuruldu.

-Dünyanın en büyük su türbini test laboratuvarı TOBB ETÜ’de

Teknoloji Merkezi kompleksinin içinde; dünyanın en büyük Su Türbini Tasarım ve Test Laboratuvarı da inşa edildi. Halen dünyada bilinen en büyük kapasiteli su türbini test laboratuvarı 1.6 MW düzeyindedir. Teknoloji Merkezi’ndeki laboratuvar ise 2 MW güce sahip olacağı için, dünyanın en büyük kapasitesine sahip olma unvanını taşıyor. Laboratuvar, tüm donanımları kurulduktan sonra, hidro elektrik santral yatırımcısı şirketlere hizmet vermeye başlayacak.

Su Türbini Tasarım ve Test Merkezinde (ETÜ HİDRO) model su türbinlerin üretimi ve deneysel testleri yapılmaya başlandığında, baraj yatırımcısı şirketlerin artık bu amaçla yurt dışına gitmesine gerek kalmayacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde, lisansları alınıp kullanıma açılacak olan 1.500 civarında hidroelektrik santralin su türbini model testleri için, 6 milyar doların yurt dışına çıkacağı öngörülüyor. Su Türbini Tasarım ve Test Merkezinde verilecek hizmet sayesinde bu tutarın yurtdışına gitmesine engel olunacak.

Comments are closed.