Türkiye İle İsveç İlişkileri 1734’de Başladı

İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİNDEN KUTSO’YA ZİYARET

İsveç Büyükelçisi Christer ASP’in ziyaretinde, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi GÜRAL, Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmet ÖZOTRAÇ, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan ÖNCEL ve Salih ÇETİNER bulundu.

“TÜRKİYE İLE İSVEÇ İLİŞKİLERİ 1734’DE BAŞLADI”

Türkiye ile İsveç’in geçmişine baktığımızda, ilk İsveç temsilciliğinin 1734’de Türkiye’de kurulduğunu, bugünkü yakın ilişkilerin o tarihte geliştirilemediğini, hatta Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında Türkiye ile İsveç arasında ikili anlaşma, ticari protokol yapılmış olduğunu, ancak istenilen düzeydeki yakınlık ve sıcaklığın yakalanamadığını söyledi. Bunlara bakıldığında, İsveç devletinin ve toplumunun, demokrasi ve insan hakları anlayışı ile Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları anlayışının örtüşmediğini düşündüğünü belirtti.

Sayın Büyükelçinin hem şahsen olan desteklerini, hem de İsveç hükümeti olarak ülkemizin AB üyelik sürecine verdikleri katkılarını takdirle karşılıyoruz. Sayın Büyükelçinin Türkiye’yi dolaşıyor olması, ikili ilişkilerin daha da olumlu seviyelerde geliştirilmesini pekiştiriyor. Amerika Dışişleri Komisyonunda görüşülen Ermeni tasarısı konusunda, İsveç’in tasarıyı red etmesinden dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz, dedi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı GÜRAL, Ekonomik Konulara İlişkin Değerlendirmesinde “GENÇ NÜFUSUMUZUN EĞİTİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ” dedi.

“Avrupa’da GSMH, kişi başına düşen milli gelir ve nüfus arasındaki çok önemli bir ilişki var. Avrupa da nüfus artmıyor, GSMH içindeki payları da artmıyor. Ama Türkiye’de hem nüfus artıyor, hem de GSMH daki kişi başına düşen pay artıyor. Burada hem bizim kaynaklarımızın, hem genç nüfusumuzun potansiyeline dikkat çekmek istiyorum, genç nüfusumuzun eğitilmesi başarılar açısından çok önemli bir role sahip. Örneğin Türkiye’de her sene belki 10 binlerle ifade edilecek sayıda yeni derslik, yani okula ihtiyaç var, bu nüfus artışından kaynaklanmaktadır. Ama aynı şey Avrupa da yok. Dolayısıyla bizim yetişen genç bir nüfusumuz var.

“KRİZ AVRUPAYI DAHA FAZLA ETKİLEDİ”

Geçtiğimiz 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizden, Avrupa’nın, Avrupa’da yaşayan insanların daha fazla etkilendiğini görüyoruz. Ancak Türkiye’de böyle bir olumsuz etkilenme olmadı. Gazetelere bakarsanız neredeyse kıyamet koptu, herhalde gazetelerin işi felaket haberleri vermek. Bu tür haberleri vermek, gazetelerin okunması için bir faktör. Gazeteler, olumsuz düşünceleri pompaladı, gazetelerde yayınlanan, yandık, bittik, battık, ölüyoruz söylemindeki haberlerin, ne kadar gerçeği yansıttığını hep birlikte gördük.

“TURİZM İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEKTİR”

İsveç’i hem ekonomik, hem de dış ilişkiler anlamında partner olarak görüyoruz, Türk insanında İsveç halkına karşı büyük bir sempatinin olduğunu görüyoruz, bu sempatinin İsveç halkında da olduğuna dair gayet ciddi işaretler var. 2009 yılında 400 binden fazla İsveç vatandaşı ülkemize misafir olarak geldi. 2010 yılında bu sayının 500 bin’i geçmesini tahmin ediyoruz. Bu kadar çok sayıda turistin buraya gelmesi, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler açısından yardımcı bir faktör olacağını düşünüyoruz.”

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Güral, Kütahya ekonomisi hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi;

“KÜTAHYA, COĞRAFİ KONUM AÇISINDAN YATIRIMCILARA ÇOK UYGUN BİR İL”

“Kütahya, Türkiye’nin genel dinamiğinin üstünde bir ortalamaya sahip bir il’dir. 2008-2009 yıllarında krizin devam ettiği ile ilgili yazıldı, çizildi. Fakat biz bu yılları karşılaştırdığımızda çıkan tabloya göre, enerji tüketiminde % 17 lik, vergi dilimlerinde % 20’lik artış olduğunu görüyoruz.

Kütahya yatırım anlamında, coğrafi konum açısından çok uygun bir yer, yatırımcılara uygun tüm kriterlere sahip bir il. Gemlik Gümrüğünün yakınlığı da bir avantaj. Kütahya’ya gelecek yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapıyoruz. Sadece alt yapı hizmetleri için katkı payı alıyoruz, bu da elektrik ve gaz ulaştırma bedeli olarak m2 başına yaklaşık 10 dolar gibi.

Kütahya’da yabancı ortaklı iki-üç firma var, birisi endüstriyel ekipmanlar, birisi de otomotiv yan sanayi sektöründe, bir de İtalyan firması var, makine sektöründe faaliyet gösteriyor.

“VOLVO FİRMASINA ARSA TAHSİS EDEBİLİRİZ…”

45 km. uzaklıkta, Kütahya-Eskişehir-Uşak-Afyonkarahisar illeri ile birlikte bölgesel havaalanı olacak, 1 Nisan 2010 da ihalesi yapılacak. Daha önce havaalanı olarak belirlenen ancak daha sonra vazgeçilen 500 bin m2 arsayı, Volvo firmasına tahsis edebiliriz. Volvo’nun Kütahya’ya gelmesi beni iki açıdan çok mutlu eder; birincisi bölgeme Volvo’nun gelmesi, ikincisi; maden işletmemizde, 1988-1989 yılında dünyadaki en büyük Volvo iş makineleri parkına sahip ilk firma olmamızdır. Bu haber, Volvo’nun yayın organında, “Volvo Parkı manşetiyle, iş makinalarımız ilk defa Kütahya’da ve Gürallar’da” şeklinde haber olmuştur. Bu açıdan benim için ayrı bir değer ve önem arz eder.

Büyükelçi Christer Asp ise, sizin teklifinizi tabi ki Volvo yönetimine ileteceğim, firmanın yönetim kurulu başkanı yakın arkadaşım, diye ifade etti.

“KRİZ BİZİ SEVMİYOR, BİZE GELMİYOR”

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da, Bölgesel havaalanı yapıldıktan sonra ulaşılabilirliğin artacağını belirterek, yetişmiş, eğitilmiş eleman da var, hatta fabrika çalışmaya başladıktan sonra da devlet desteği ile elemanlar eğitiliyor ve burada çalışmaya devam ediyor, devlet tarafından ödemeleri yapılıyor. Bizim kişisel işletmelerimizde 600 tane üniversite mezunu çalışanımız var, Kütahya’da kalifiye eleman bulma sıkıntısı yoktur, ifadeleri ile nitelikli işgücü varlığını ifade ederek, Kriz bizi sevmiyor, bize gelmiyor dedi.

Comments are closed.